Etykiety

środa, 24 lipca 2013

Babciny biszkopt

Przepis na ciasto biszkoptowe, spisany od babci. Szybkie i smaczne. Można wylać do blachy i wrzucić na wierzch owoce albo użyć jako bazę do tortów czy innych ciast :D

Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Przygotowanie:
Białka ubić na twardą pianę. Dodać do niej cukier i roztrzepane uprzednio żółtka. Następnie dosypujemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając. (W jedną stronę, nie wiem jakie to ma znaczenie ale ponoć jak się miesza raz w jedną raz w drugą to potem ciasto nie wychodzi...)

Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 min. Ja zawsze sprawdzam wykałaczką czy już jest gotowe. Moja babcia zawsze nagrzewa piekarnik do 100 stopni, wkłada ciasto i dopiero ustawia 180, właściwie nie wiem czemu...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz